Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Két új, szarvval rendelkező dinoszauruszfajt azonosított múzeumi fosszíliákból egy brit kutató - írja a BBC. - Dinoszaurusz magazin
részletek »

Új dinoszauruszfajokat azonosítottak múzeumi fosszíliákból

A dinoszauruszok mintegy 165 millió éven át uralták az ökoszisztémát, a földtörténet egyik legsikeresebb faja volt. A dinoszaurusz Tuti magazinban a dinoszauruszok kutatásával, őskori leletekkel, illetve a fajjal kapcsolatban olvashattok cikkeket.
Dinoszaurusz magazin
Itt vagy: Dinoszaurusz magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Új dinoszauruszfajokat azonosítottak múzeumi fosszíliákból
Új dinoszauruszfajokat azonosítottak múzeumi fosszíliákból
A kép illusztráció
Két új, szarvval rendelkező dinoszauruszfajt azonosított múzeumi fosszíliákból egy brit kutató - írja a BBC.
Nick Longrich, a Bath-i Egyetem kutatója olyan fosszíliákat vizsgált, amelyek 75 éve vannak egy kanadai múzeum birtokában, és eddig egy másik dinoszauruszfaj maradványaiként tartották őket számon.

A tudós szerint a fosszíliák a Pentaceratopsok egy új fajához tartozhatnak, amelynek egyes maradványait már korábban megtalálták az Egyesült Államok délnyugati részén. A Pentaceratopsok a szintén növényevő, jellegzetes szarváról ismert Triceratops rokonai voltak.

Az új faj a kutatótól a Pentaceratops aquilonius nevet kapta. A növényevő dinoszaurusz bivalyméretű lehetett és 75 millió évvel ezelőtt élt.
Hirdetés

Nick Longrich más maradványokat is tanulmányozott, amelyek szerinte a Utah államban feltárt díszes koponyájú Kosmoceratopsok közé tartozó, egy eddig szintén ismeretlen faj példányaihoz köthetőek.

"Úgy hittük, hogy már felfedeztük az összes egykoron létező dinoszaurusz fajt, de csak a felszínt kapargattuk" - mondta a kutató.

A most azonosított dinoszauruszok Észak-Amerika nyugati felén éltek a krétakorban. Nick Longrich szerint a térség külön régióiban élő dinoszauruszok olykor keveredhettek, új fajokat alapítva ezzel.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - múzeumi fosszíliák, dinoszauruszfajok
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2014-11-26 16:22:30
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü