Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Pumaméretű ragadozó dinoszaurusz vadászott 200 millió évvel ezelőtt a mai Venezuela területén, fosszíliáit Táchira szövetségi államban, az Andok legészakibb csücskében fedezték fel brazil - Dinoszaurusz magazin
részletek »

Pumaméretű ragadozó dinoszaurusz fosszíliáit tárták fel Venezuelában

A dinoszauruszok mintegy 165 millió éven át uralták az ökoszisztémát, a földtörténet egyik legsikeresebb faja volt. A dinoszaurusz Tuti magazinban a dinoszauruszok kutatásával, őskori leletekkel, illetve a fajjal kapcsolatban olvashattok cikkeket.
Dinoszaurusz magazin
Itt vagy: Dinoszaurusz magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Pumaméretű ragadozó dinoszaurusz fosszíliáit tárták fel Venezuelában
Pumaméretű ragadozó dinoszaurusz fosszíliáit tárták fel Venezuelában
A kép illusztráció
Pumaméretű ragadozó dinoszaurusz vadászott 200 millió évvel ezelőtt a mai Venezuela területén, fosszíliáit Táchira szövetségi államban, az Andok legészakibb csücskében fedezték fel brazil paleontológusok.
A leletről a Royal Society Open Science szabad hozzáférésű folyóiratban jelent meg tanulmány.

A dinoszauruszt Tachiraptor admirabilisnek nevezték el. Nevében a Tachi a szövetségi államra utal, ahol fosszíliáit megtalálták, a raptor latinul rablót jelent, a ragadozó életmódjára célozva. Az admirabilis viszont Simón Bolívar győzedelmes hadjáratára utal, amelynek eredményeként Venezuela megszabadult a spanyol uralomtól. Ebben kulcsszerepet játszott La Grita városa, amelynek közelében a dinoszaurusz maradványai napvilágra kerültek - olvasható a LiveScience hírportálon.

Eddig a dinoszaurusznak a lábszárcsontját, valamint a töredékes medencéjét tárták fel, a leletekből a tudósok arra következtettek, hogy viszonylag kisméretű, 1,5-2 méteres lehetett az állat. E két lábon járó faj egyedei "Venezuela" legkorábbi ragadozó dinoszauruszaihoz tartoztak.
Hirdetés

Mint Max Langer, a tanulmány vezető szerzője, a Sao Paoló-i Egyetem paleontológusa rámutatott, a Tachiraptor admirabilis 200 millió évvel ezelőtt, a jura időszak kezdetén, a dinoszauruszok korának hajnalán élt, még mielőtt a Pangea szuperkontinens, amelynek a mai Venezuela is része volt, szét nem töredezett. A völgyben, amelyben portyázott, több tűzhányó is működött, de a környezetet "lakályosabbá" tették az erdőségek és egy bővizű folyó.

Dél-Amerika északi részén alig-alig kerültek elő dinoszauruszfosszíliák, a régióból egyetlen más fajuk, a Laquintasaura venezuelae ismert.

"Az alig egyméteres Laquintasaura venezuelae is szerepelhetett a tachiraptorok +étlapján+, amelyek nem voltak válogatósak, a kisebb testű dinoszauruszokat éppúgy megtámadták, mint más gerinceseket, például a gyíkokat" - fogalmazott Max Langer.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - Venezuela, dinoszaurusz fosszíliáia
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2014-10-08 18:46:37
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü