Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Európában is hirtelen haltak ki a dinoszauruszok - erre a következtetésre jutott az elmúlt két évtizedben előkerült leletanyag vizsgálata alapján egy nemzetközi tudóscsoport, amelynek tanulmánya a - Dinoszaurusz magazin
részletek »

Hirtelen haltak ki a dinoszauruszok Európában

A dinoszauruszok mintegy 165 millió éven át uralták az ökoszisztémát, a földtörténet egyik legsikeresebb faja volt. A dinoszaurusz Tuti magazinban a dinoszauruszok kutatásával, őskori leletekkel, illetve a fajjal kapcsolatban olvashattok cikkeket.
Dinoszaurusz magazin
Itt vagy: Dinoszaurusz magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Hirtelen haltak ki a dinoszauruszok Európában
Hirtelen haltak ki a dinoszauruszok Európában
Európában is hirtelen haltak ki a dinoszauruszok - erre a következtetésre jutott az elmúlt két évtizedben előkerült leletanyag vizsgálata alapján egy nemzetközi tudóscsoport, amelynek tanulmánya a ZooKeys nyílt hozzáférésű tudományos folyóiratban látott napvilágot.
Általánosan elfogadott az az elmélet, amely szerint a Földbe becsapódó kisbolygó okozta a dinoszauruszok vesztét. Mindezidáig azonban a késő kréta időszakból származó dinoszaurusz-fosszíliák csaknem kizárólag az észak-amerikai kontinensen kerültek elő. Ennek alapján felvetődött, hogy lokális, az Egyesült Államok és Kanada mai területére korlátozódó kihalási eseményről volt szó - olvasható a PhysOrg hírportálon.

A kutatócsoport a Spanyolország, Franciaország, Románia és más államok területén az elmúlt két évtized során előkerült fosszíliákat tanulmányozta. A megkövesedett maradványok korát és sokszínűségét vizsgálva a paleontológusok arra a következtetésre jutottak, hogy az európai ökorendszerekben a dinoszauruszok fajgazdagsága egészen a késő kréta időszakig megőrződött. Így például a leggazdagabb európai lelőhelyek közé sorolható Pireneusokban a becsapódást megelőző néhány évezred során a növényevő és ragadozó dinoszauruszok számtalan faja élt.
Hirdetés

"Kutatásaink megerősítik azt az álláspontot, miszerint az aszteroida-becsapódást globálisan pusztította el a dinoszauruszokat" - hangsúlyozta Steve Brusatte, az Edinburghi Egyetem kutatója, a tanulmány társszerzője.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - Európa, dinoszauruszok, kihalás
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2015-01-14 14:26:45
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü