Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Fogatlan repülő hüllők uralták az eget a késő krétakorban, az Azhdarchidae pteroszauruszokról és a korabeli ökológiai rendszerről a ZooKeys nyílt hozzáférésű tudományos folyóiratban jelent m - Dinoszaurusz magazin
részletek »

Fogatlan repülő hüllők uralták az eget a késő krétakorban

A dinoszauruszok mintegy 165 millió éven át uralták az ökoszisztémát, a földtörténet egyik legsikeresebb faja volt. A dinoszaurusz Tuti magazinban a dinoszauruszok kutatásával, őskori leletekkel, illetve a fajjal kapcsolatban olvashattok cikkeket.
Dinoszaurusz magazin
Itt vagy: Dinoszaurusz magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Fogatlan repülő hüllők uralták az eget a késő krétakorban
Fogatlan repülő hüllők uralták az eget a késő krétakorban
Fogatlan repülő hüllők uralták az eget a késő krétakorban, az Azhdarchidae pteroszauruszokról és a korabeli ökológiai rendszerről a ZooKeys nyílt hozzáférésű tudományos folyóiratban jelent meg tanulmány.
Az Azhdarchidae a repülő hüllők, a pteroszauruszok késő krétakori, kiemelkedő jelentőségű családja. Ide tartozik a valaha élt legnagyobb termetű repülő állatokat is magában foglaló Quetzalcoatlus faj, amely egyedeinek szárnyfesztávolsága elérte a 10-12 métert. Másrészt az Azhdarchidae a pteroszauruszok legkésőbb kihalt családja, amelyek 100 millió évvel ezelőtt jelentek meg, és egészen a 65 millió évvel ezelőtti kréta-tercier nagy kihalásig fennmaradtak. Legszembetűnőbb jellegzetességeik a hosszú végtagok, a testhez képest is hosszú nyak, a lándzsa alakú, csőrszerű, általában fogazat nélküli állkapcsokat viselő koponya - olvasható a ScienceDaily tudományos hírportálon.
Hirdetés

Alekszandr Averjanov, az Orosz Tudományos Akadémia Zoológiai Kutatóintézetének munkatársa tanulmányában részletesen elemzi a pteroszauruszok késő kréta kori sokféleségét és területi eloszlását.

"Az Azhdarchidae család tagjai benépesítették bolygónkat, a legkülönfélébb ökológiai rendszerekben előfordultak, de különösen a tavakat, a folyókat és a tengerparti területeket kedvelték. Elődeikkel ellentétben nem rendelkeztek fogazattal, nagy valószínűséggel a késő krétakorban olyan környezeti változások történhettek, amelyek e fogvesztést kiváltották. A folyamat okait azonban még mindig nem nagyon értjük" - fogalmazott Alekszandr Averjanov.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - fogatlan repülő hüllők, krétakor, pteroszauruszok
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2014-09-01 19:21:48
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü