Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Első ízben bukkantak szauropodák lábnyomaira paleontológusok Skóciában: a nagyjából 170 millió évvel ezelőtt élt nagytestű növényevők több száz lábnyomát az ország északnyugati partjainál fekvő Skye - Dinoszaurusz magazin
részletek »

Először bukkantak szauropodák nyomaira Skóciában

A dinoszauruszok mintegy 165 millió éven át uralták az ökoszisztémát, a földtörténet egyik legsikeresebb faja volt. A dinoszaurusz Tuti magazinban a dinoszauruszok kutatásával, őskori leletekkel, illetve a fajjal kapcsolatban olvashattok cikkeket.
Dinoszaurusz magazin
Itt vagy: Dinoszaurusz magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Először bukkantak szauropodák nyomaira Skóciában
Először bukkantak szauropodák nyomaira Skóciában
Első ízben bukkantak szauropodák lábnyomaira paleontológusok Skóciában: a nagyjából 170 millió évvel ezelőtt élt nagytestű növényevők több száz lábnyomát az ország északnyugati partjainál fekvő Skye szigetén fedezték fel.
A szauropodanyomok, amelyeket Skócia eddig feltárt legnagyobb dinoszaurusz-lelőhelyén fedezték fel, fontos információkkal szolgálnak a valaha élt legnagyobb szárazföldi állatokat tömörítő őslénycsoport evolúciójáról, életmódjáról és élőhelyéről - olvasható a phys.org tudományos hírportálon.

Az Edinburgh-i Egyetem kutatói egy hajdan sekély, sós vizű lagúna helyén fedezték fel a nyomokat, amelyek elemzésével arra jutottak, hogy azok a szauropodák közé tartozó Apatosaurusok (régebben Brontosaurusok) és Diplodocusok korai, távoli rokonaitól származnak.
Hirdetés

A Scottish Journal of Geology című folyóiratban közölt tanulmány szerint a Skye szigetén élt óriások legalább 15 méter magasra és több mint tíztonnásra nőttek. Mostanáig mindössze kis számú csont- és fogtöredék bizonyította, hogy hajdanán Skóciában is éltek szauropodák. A középső jura földtörténeti időszakból származó kövületek rendkívül ritkák és a Skye-sziget a világ azon kevés helyeinek egyike, ahol találni ilyeneket.

A most talált nyomok - amelyek közül a legnagyobb 70 centiméter átmérőjű - és a világ más tájain nemrég talált hasonló leletek azt mutatják, hogy a szauropodák sok időt töltöttek a part menti területeken és sekély vizek környékén. Korábban úgy vélték, hogy a hatalmas növényevők a szárazföldre koncentrálódtak.

"Olyan rengeteg lábnyom keresztezi egymást, mintha egy őslénydiszkó nyomait őrizték volna meg a kövek"
- mondta a kutatást vezető Steve Brusatte, felfedezésükre utalva.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - Skócia, szauropodák, nyomok
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2015-12-06 11:55:08
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü