Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Egy harminc éve múzeumban őrzött, gipszmásolatnak vélt fosszília alapján azonosított egy új dinoszauruszfajt egy fiatal brit paleontológus - írja a BBC. - Dinoszaurusz magazin
részletek »

Elfeledett fosszília alapján azonosítottak egy új dinoszauruszfajt

A dinoszauruszok mintegy 165 millió éven át uralták az ökoszisztémát, a földtörténet egyik legsikeresebb faja volt. A dinoszaurusz Tuti magazinban a dinoszauruszok kutatásával, őskori leletekkel, illetve a fajjal kapcsolatban olvashattok cikkeket.
Dinoszaurusz magazin
Itt vagy: Dinoszaurusz magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Elfeledett fosszília alapján azonosítottak egy új dinoszauruszfajt
Elfeledett fosszília alapján azonosítottak egy új dinoszauruszfajt
Egy harminc éve múzeumban őrzött, gipszmásolatnak vélt fosszília alapján azonosított egy új dinoszauruszfajt egy fiatal brit paleontológus - írja a BBC.
Dean Lomax, a Manchesteri Egyetem 25 éves kutatója 2008-ban bukkant a megkövesedett maradványra a Doncasteri Múzeum és Művészeti Galéria gyűjteményében. A tudós a fosszília alapján egy új, 189 millió éves, az ichthyosaurusokhoz sorolható tengeri hüllőfajt fedezett fel.

A fiatal kutató elmondta, a másfél méteres maradvány olyan jó állapotú volt, hogy még azt is megtudta állapítani, mi volt az állat gyomrában elpusztulásakor. "Apró, horog alakú tárgyakat láttunk, amelyek valójában egy tintahal csápjairól származó karmok voltak. Vagyis tudjuk, hogy mit evett utoljára" - mesélte Lomax.
Hirdetés

A kutató a New York Állami Egyetem brockporti intézményében dolgozó Judy Massare professzorral együtt majdnem ezer, amerikai és európai múzeumokban őrzött ichthyosaurus-maradványt hasonlított össze a nemrég újra felfedezett fosszíliával. Utóbbit a csontozatában található finom anatómiai eltérések különböztetik meg az eddig ismert ichthyosaurus-fajoktól.

A fosszíliát eredetileg az 1980-as évek elején találták meg a dorseti Jura-parton, így nem tudni, miért gondolták gipszmásolatnak.

Silvia Danise, a Plymouthi Egyetem munkatársa szerint a fosszília újrafelfedezése kitűnő példája annak, mennyire fontosak a múzeumi gyűjtemények a tudományos kutatás számára.

Az új faj az Ichthyosaurus anningae nevet kapta Mary Anning brit fosszíliavadász után, aki 1811 körül felfedezte az első ichthyosaurus-maradványt a dorseti parton.

Stephen Brusatte, az Edinburghi Egyetem kutatója elmondta: a paleontológia azért páratlan tudományág, mert nincs szükség felsőoktatási diplomára vagy speciális képzésre ahhoz, hogy valaki fosszíliákra bukkanjon, ehhez csak türelem és egy figyelmes szempár kell.

Az eredményeit Dean Lomax a Journal of Vertebrate Paleontology című tudományos lapban publikálta.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - dinoszaurusz, ichthyosaurus, faj
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2015-02-20 19:57:14
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü