Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Egy dinoszauruszfészket, valamint a kéttucat épphogy kikelt papagájgyíkra vigyázó bébiszitter fosszílizálódott maradványait fedezték fel a Pennsylvaniai Egyetem paleontológusai, akik - Dinoszaurusz magazin
részletek »

Dinoszauruszfészket és egy ifjú bébiszitter fosszíliáit tártak fel Kínában

A dinoszauruszok mintegy 165 millió éven át uralták az ökoszisztémát, a földtörténet egyik legsikeresebb faja volt. A dinoszaurusz Tuti magazinban a dinoszauruszok kutatásával, őskori leletekkel, illetve a fajjal kapcsolatban olvashattok cikkeket.
Dinoszaurusz magazin
Itt vagy: Dinoszaurusz magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Dinoszauruszfészket és egy ifjú bébiszitter fosszíliáit tártak fel Kínában
Dinoszauruszfészket és egy ifjú bébiszitter fosszíliáit tártak fel Kínában
A kép illusztráció
Egy dinoszauruszfészket, valamint a kéttucat épphogy kikelt papagájgyíkra vigyázó "bébiszitter" fosszílizálódott maradványait fedezték fel a Pennsylvaniai Egyetem paleontológusai, akik eredményeiket a Cretaceous Research című folyóiratban ismertetik.
A 120 millió éves leletet az északkelet-kínai Liaoning tartományban tárták fel 2004-ben, a fosszíliákat azonban, amelyek a Talieni Természettudományi Múzeum gyűjteményébe kerültek, előkerülésükkor nem vizsgálták meg tüzetesen, mindössze egy rövid közlemény jelent meg róluk - olvasható a Pennsylvaniai Egyetem honlapján.

Peter Dodson, a Pennsylvania Egyetem professzora és Brandon P. Hedrick doktorandusz a megkövesedett lelet alaposabb vizsgálatakor a növényevő, két lábon járó "papagájgyík" egy nemének, a Psittacosaurus lujiatunensisnek 25 egyedét fedezték fel. Közülük 24 mérete teljesen azonos volt, ezek vagy embriók lehettek, vagy épphogy kikeltek a tojásból. Mellettük felfedezték egy idősebb papagájgyík fosszíliáját is - koponyájának hossza 11,5 centiméter volt, ami azt jelenti, hogy a dinoszaurusz 4-5 éves lehetett. Mivel a Psittacosaurus lujiatunensis egyedei 8-9 évesen váltak ivaréretté, feltételezhető, hogy a papagájgyík az apróságokra vigyázott.
Hirdetés

A kutatók mikroszkóp alatt és a röntgendiffrakciós anyagvizsgálati módszer segítségével elemezték a kőzetet, amelybe beágyazódtak a dinoszauruszok. Mindkét eljárás arról tanúskodott, hogy vulkanikus eredetű anyag végzett a dinoszauruszokkal.

"Betemette őket az ár, erről tanúskodik, hogy egyazon irányba mutat mindegyik egyed gerince" - magyarázta Brandon P. Hedrick. Mivel égési sérülés nyomait nem fedezték fel a csontokon, valószínűsíteni lehet, hogy vulkanikus hamuval és kőzetekkel keveredett sárfolyam temette be a dinoszauruszfészket.

A továbbiakban a paleontológusok a kis egyedek csontjainak mikroszerkezetét vizsgálják majd, hogy megállapítsák, egykorúak voltak-e az apróságok. Ez alátámasztaná azt a feltételezést, hogy egy "fészekalja" kis papagájgyík fosszíliáit tárták fel Kínában.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - Kína, dinoszauruszfészek, lelet
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2014-09-01 19:37:45
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü