Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Egy apró vízi hüllő fosszílizálódott maradványai arról tanúskodnak, hogy már a kora krétakorban is gondoskodtak utódaikról az állatok. - Dinoszaurusz magazin
részletek »

Az őskori hüllő is gondoskodott utódairól

A dinoszauruszok mintegy 165 millió éven át uralták az ökoszisztémát, a földtörténet egyik legsikeresebb faja volt. A dinoszaurusz Tuti magazinban a dinoszauruszok kutatásával, őskori leletekkel, illetve a fajjal kapcsolatban olvashattok cikkeket.
Dinoszaurusz magazin
Itt vagy: Dinoszaurusz magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Az őskori hüllő is gondoskodott utódairól
Az őskori hüllő is gondoskodott utódairól
A kép illusztráció
Egy apró vízi hüllő fosszílizálódott maradványai arról tanúskodnak, hogy már a kora krétakorban is gondoskodtak utódaikról az állatok.
A Csincsou-i (Jinzhou) Múzeum paleontológusai kutatásaikról a Geosciences Journal című folyóiratban számoltak be.

A fosszíliát, amely Kína észak-keleti részén, Liaoning-tartományban, a Jihszan (Yixian) földtani formációból került elő 2010-ben, egy farmer adományozta a múzeumnak - olvasható a LiveScience hírportálon.

Az értékes lelet a kora krétaidőszakból, a 145 millió és 100 millió évvel ezelőtti periódusból származik. Összesen hét állat - egy kifejlett egyed és hat apróság - fosszílizálódott maradványai kerültek napvilágra. Az azonos testfelépítés alapján feltételezhető, hogy egy és ugyanazon fajról, a vízi életmódhoz alkalmazkodott Philydrosaurus-hüllők képviselőiről van szó.
Hirdetés

A felnőtt állat négyszer nagyobb volt, mint a kicsik, utóbbiak egyforma mérete arra utal, hogy egyszerre keltek ki a tojásból. Mivel az anyjuk szoros közelségében érte őket a halál, a felnőtt egyed vigyázott az apróságokra, amikor betemetődtek.

"Előfordulhat, hogy a pusztulásukat okozó esemény után nem sokkal áradás mosta a tetemeket egymás közelébe, de sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy a születés utáni anyai utódgondozás esetével állunk szemben. Az állatok viszonylag kis testméretük miatt fokozott veszélynek voltak kitéve a ragadozók részéről, és a szülői védelem javíthatta a túlélési esélyeiket" - hangsúlyozzák tanulmányukban a kínai kutatók.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - őskori hüllő, utód, gondoskodás, fosszília
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2015-01-19 16:46:09
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü